Vandrarhem - En hel del om Vandrarhem och billigt boende


Hotellrum

Hotellrum

Här samlas massor med goda tips på att hitta bra och billiga hotellrum i alla kategorier, både på enkla pensionat eller på finare hotellkedjor.

Hitta billigt hotellrum

Om du är på jakt efter ett så billigt hotellrum som möjligt finns det några saker som du kan göra gör att lyckas. Nästan alltid är de mindre privatägda hotellen med lägre standard på hotellrummen det billigaste alternativet.

Även om hotellrummen är billigare och har lägre standard så kanske hotellet är minst lika trevlig att bo på som ett dubbelt så dyrt. De privatägda hotellen och pensionaten blir mycket mer personliga och ifall man reser ofta så kan det vara en mycket trevlig form av boende.Priser på hotellrum

Pris på hotellrum

Priset på ett hotellrum eller boende över natten kan variera väldigt mycket. För de enklaste hotellrummen i Sverige kan du betala så lite som 400 kr men det finns många hotell som tar över 2000 kr för ett hotellrum. De du ska vara medveten om är att du alltid kan pruta på priset på hotellrummen. Du kan läsa mer om att få billiga hotellrum genom att pruta på denna länken.

Du kan också välja olika typer av hotell eller annat boende för att få ner kostnaden ytterligare. Nedan hittar du de olika alternativa boendeformerna förutom hotellrum som du kan ha listade från de dyraste till det billigaste boendet.

 • Lyxhotell - Ett hotellrum kan lätt kosta över 25.000 kr per natt
 • Resorts - Inkluderar ofta rekreationsområde i anslutning till hotellbygganden
 • Gästgiveri - Exklusivare herrgård med hotellrum och god mat
 • Hotell
 • Värdshus - Enklare typ av hotell och restaurang
 • Pensionat - Mindre och trivsamma rum med logi
 • Motell - Enkelt hotell med spartanska hotellrum längs vägar
 • Vandrarhem
 • Hostel
 • Campa med husvagn eller husbil på campingplats
 • Campa med tält på campingplats
 • Härbärge
 • Tälta i skogen

Säkerhet på hotellrummet

Hotellrum på hotell

Det första många gör när det checkar in på hotellrummet är att slå på TV:n, kolla toaletten och se vad som finns i minibaren. Något som är viktigare än allt detta är att kolla nödutgångarna och andra utrymningsinstruktioner på hotellrummet. Detta kan låta tråkigt och trist men kan vara värdefullt på många sätt.

Ta för vana att undersöka de olika nödutgångarna och utrymningsvägarna, inte bara på pappret utan även gå från hotellrummet längs de rekommenderade utrymningsgångarna ges du tillfälle att se större delar av hotellet där du kan upptäcka olika gemensamhetsutrymmen, träningslokaler och annat intressant. Detta kommer förhoppningsvis bara ge dig mer kännedom om hotellet men skulle också kunna rädda dit liv om du behöver utrymma hotellrummet.

Hotellrum jämfört med rum på vandrarhem

Hotellrum jämfört med rum på vandrarhem

Ett hotellrum hyrs oftast ut kortare tider och hotellrummet delar gästen inte på ett rum med någon annan.

Ett rum på ett vandrarhem bestå av många sängar varav gästen kan hyra en och övriga kan hyras av andra gäster på vandrarhemmet. För att få bo på ett vandrarhem korvs ofta medlemskap i någon central vandrarhemsorganisation som t.ex. Sveriges Vandrarem i Sverige och Svenska Turistföreningen.

Fördelen med ett vandrarhem jämfört med ett hotellrum är att kostnaden för att sova över på vandrarhemmet är lägre men på ett hotellrum behöver du inte ta med dig egna sängkläder, det finns restaurang och frukost ingår oftast. En annan fördel med hotell är att du inte delar rum med någon okänd.

Hotellrumjämfört med motellrum

Hotellrumjämfört med motellrum

Motell är ett enklare hotell, ofta med en eller två våningar och ligger vanligtvis nära större genomfartsleder.

I hotellrummet ingår nästan alltid frukost och hotellen har också någon form av sällskapsutrymme eller restaurang. Detta saknas vanligtvis när du tar i på ett motellrum. Motell är inte jättevanliga i Sverige men i USA förekommer de frekvent.

Hotellrum kontra pensionat

Pensionat förekommer ofta på mindre orter och på pensionat stannar normalt gästerna längre perioder. Till skillnad mot hotellrummet så är ofta pensionatet gemytligare och har fler sällskapsutrymmen. I och med att flertalet av gästerna stanna långa perioder skapas också en annan relation mellan gästerna på hotell.

På ett pensionat har man möjlighet att välja helpension eller halvpension vilket inte förekommer på hotell. Helpension innebär att dels får du ett hotellrum med fullservice, städning och frukost men du får också både lunch och middag.